0800 - 2022

Wij weten raad, als het om hypotheken en verzekeringen gaat!

28 mei 2020

Deze week geven wij raad over hypotheken en verzekeringen! Dennis Klopstra, Hypotheek- en assurantieadviseur bij Kooyman Eigen Huis, vertelt over drie vaak terugkerende vragen van potentiële kopers tijdens een intakegesprek.

Wat kan ik maximaal lenen en wat worden dan mijn maandlasten?
“Er valt veel informatie te vinden op internet. Het is belangrijk om te weten hoe je het bruto jaarinkomen uitrekent. Het is belangrijk om te weten met welk bruto-inkomen je kunt rekenen. Bij Kooyman kunnen wij die berekening heel nauwkeurig maken, omdat wij precies weten welke posten we mee moeten nemen in de berekening. Tijdens het intakegesprek adviseren we daarover.”

Wat betreft de hoogte van de maandlasten: er zijn verschillende hypotheekvormen te kiezen. Het is van invloed of je al eerder een hypotheek hebt afgesloten, of dat het je eerste keer is. Wij kunnen tijdens het intakegesprek verschillende aflossingsvormen bespreken én berekenen.”

Wat zijn de kosten bij het afsluiten van een hypotheek en welke kosten zijn voor mij?
“De regel is tegenwoordig dat je honderd procent van de markwaarde van je huis mag lenen. Als dat op basis van je inkomen kan, natuurlijk. Als je bijvoorbeeld een huis met een marktwaarde van 250.000 euro wilt kopen, kan je dat bedrag lenen. De bijkomende kosten, de zogenaamde ‘kosten koper’ zijn uiteraard voor rekening van de koper. Bij het voorbeeld van 250.000 euro komt dat bij benadering neer op een bedrag tussen de 9000- en 11.000 euro.”

Met welke rente en voorwaarden moet ik rekening houden en wat doet de rente?
“Ik vraag dan altijd: wat is je woonhorizon? Hoe lang wil je in dit huis blijven wonen. Bij een appartement waar je maximaal tien jaar wilt wonen, sluit je in principe geen dertig jaar rentevaste hypotheek af. Dat kan wel, maar dat doe je omdat je de lage rente wilt ‘meeverhuizen’ naar je volgende huis. Dat heet de ‘verhuisregel’.”

“Wat de rente gaat doen is op dit moment niet lastig te voorspellen. De rentestand is namelijk nog nooit zo laag geweest. Mijn verwachting is dat de rente langzaam stijgt. Potentiële kopers moeten zich realiseren als zij in deze drukbezette markt geen woning vinden, zij later een iets hogere rente moeten betalen.”

Heb jij nog onbeantwoorde vragen die je graag aan Dennis zou willen stellen? Neem dan gerust contact op met Kooyman Hypotheken en Verzekeringen via 078 - 61 56 722.

Screenshot 2020-05-28 at 14.07.11

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Contact opnemen?

Onze kantoren zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur geopend en op zaterdag bent u van harte welkom in onze vestiging in Papendrecht van 9.00 tot 16.00 uur.

Ik heb een vraag 0800 - 2022 WhatsApp: 06 - 30 51 36 18

Onze makelaars

Kim met Kooyman achtergrond
Kim Grinwis

Verhuurmakelaar

Bekijk ons team
© Kooyman Eigen Huis 2024 MM
Sluiten