0800 - 2022

Weet wat je kan lenen!

04 maart 2021

Dit is het laatste deel van ons tweeluik over de waarde van een nieuwe woning. Deze week legt Dennis Klopstra uit wat er allemaal komt kijken bij het vaststellen van een hypotheek.

Dennis Klopstra weet als financieel- en assurantieadviseur precies wat er mogelijk is op het gebied van hypotheken. Maar door zijn ervaring als makelaar kan hij kopers tijdens het aankoopproces financieel volgen en begeleiden!

Fiscaal regime
“Bij het afsluiten van een hypotheek is er een duidelijke scheidslijn. Wanneer je een hypotheek voor of na 2013 hebt afgesloten, scheelt dat aanzienlijk in de mogelijkheden. Je valt dan in het oude of nieuwe fiscale regime, waarbij in het oude regime veel meer keuze is op het gebied van hypotheekvormen.” Dennis vervolgt: “Sinds 2013 heeft de overheid ingezet op het afbouwen van de hypotheekschuld. Omdat er afgelost moet worden, is de vraag wat je maandlasten zijn veel concreter geworden.”

Financiële intake
“Het eerste gesprek wat je bij ons op kantoor voert is een financiële intake. Dan komen drie vragen aan de orde: wat kan ik lenen? Wat zijn mijn maandlasten en naar welke woning kan ik kijken?” Dennis: “Een stel kan in hun hypotheek ook negentig procent van het laagste inkomen meenemen. De rentestand is natuurlijk ook van invloed op het bedrag wat je kan lenen.” Dennis stip het tweede punt aan: “Het maximumbedrag wat je kan lenen is één ding, maar je maandlasten zijn ook een punt van aandacht. Mensen willen ook graag blijven ‘leven’: leuke dingen doen. Daarom kijken wij naar het netto besteedbaar inkomen. ‘Wat houd ik onderaan de streep over?’ Dat is een heel concrete vraag voor potentiële kopers!”

Risico’s
“Als hypotheekadviseur kijken wij ook naar mogelijke risico’s. Wat gebeurt er in geval van werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden? Hoe ziet het pensioen eruit in de toekomst? Allemaal vragen die wij mee laten wegen bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek!”

Markt
“We kunnen wel stellen dat we momenteel met een ‘uitdagende markt’ te maken hebben. Overbieden is tegenwoordig heel normaal. Mensen zijn daardoor eerder geneigd tot het nemen van financiële risico’s. Wij vinden het belangrijk dat men de juist volgorde aanhoudt: eerst financieel advies inwinnen over je mogelijkheden en dán pas gericht op zoek gaan naar een woning!”

2201535-25-02-hypotheek

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Contact opnemen?

Onze kantoren zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur geopend en op zaterdag bent u van harte welkom in onze vestiging in Papendrecht van 9.00 tot 16.00 uur.

Ik heb een vraag 0800 - 2022 WhatsApp: 06 - 30 51 36 18

Onze makelaars

1
Randy Madronal

Junior Makelaar

Bekijk ons team
© Kooyman Eigen Huis 2024 MM
Sluiten