0800 - 2022

Veranderingen in overdrachtsbelasting & Nationale Hypotheekgarantie

02 oktober 2020

Voor woningkopers, en vooral voor starters en doorstromers, staan er bij de ingang van het nieuwe jaar een aantal aantrekkelijke veranderingen op stapel. Onze Register Makelaar Taxateur Julie van den Bout vertelt er in haar blog het fijne over.

“De overdrachtsbelasting verandert per 1 januari 2021 in het voordeel van starters en doorstromers. Wanneer je tussen de achttien en vijfendertig jaar oud bent, kom je in aanmerking voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Overdrachtsbelasting is de belasting die wordt geheven over de koopsom als het eigendom van een onroerende zaak wordt overgedragen bij de notaris.”

Voorwaarden
“Het moet expliciet gaan om de aanschaf van een woning. Voor het kopen van een caravan of een garagebox kom je bijvoorbeeld niet in aanmerking voor de vrijstelling. Daarbij moet je zelf in de woning gaan wonen: je mag de woning niet verhuren. Je moet bij de notaris een hoofdverblijfverklaring aanleveren. Je kan als starter of als doorstromer maar éénmaal van de vrijstelling gebruik maken. De regeling is ook persoonsgebonden: wanneer je gaat samenwonen en één van de twee heeft al van de vrijstelling gebruik gemaakt, of één van de twee is ouder dan vijfendertig, dan wordt de vrijstelling voor de ander over de helft van het aankoopbedrag verrekend. ”

Tijdelijke maatregel
“De verwachting is dat de vrijstelling op de overdrachtsbelasting voor starters een tijdelijke maatregel is. In de bestaande regeling wordt altijd twee procent overdrachtsbelasting over woningen betaald en zes procent over niet woningen, zoals bijvoorbeeld garages. Met ingang van 1 januari 2021 wordt het standaardtarief voor beleggers verhoogd van twee procent naar acht procent. Ook het tarief voor niet-woningen wordt dan acht procent.

Er wordt dus nul procent overdrachtsbelasting geheven als je in aanmerking komt voor de nieuwe maatregel en de notariële overdracht plaatsvindt vanaf 1 januari 2021.”

Nationale Hypotheek Garantie
“Ook voor de Nationale Hypotheekgarantie zijn er veranderingen op komst per ingang van het nieuwe jaar. Met NHG zijn huizenbezitters verzekerd bij veranderingen in hun persoonlijke situatie, bijvoorbeeld wanneer je relatie stopt, je arbeidsongeschikt of werkloos raakt, of je partner overlijdt. Bij noodzakelijke verkoop van je woning kan – onder bepaalde voorwaarden – je restschuld worden kwijtgescholden. Dit is alleen van toepassing als je NHG hebt afgesloten. De grens van het aankoopbedrag om in aanmerking te komen voor NHG wordt per 1 januari €325.000. Wanneer het aankoopbedrag van een woning hoger is, kom je niet in aanmerking voor de NHG. De koopsom is in dit geval leidend. Je bent niet verplicht om de NHG af te sluiten, maar het levert wel rentekorting op, omdat het voor banken minder risico inhoudt om een hypotheek te verstrekken. De premie voor de NHG bedraagt 0,7 procent over de aankoopsom van de aangekochte woning.”

Duurzaam
“Wanneer je ervoor kiest om je aangekochte woning te verduurzamen, kun je hiervoor een extra bedrag lenen bovenop het aankoopbedrag voor de woning. Het is dan wel een voorwaarde dat het geld wordt besteed aan energiebesparende maatregelen. Je kunt dan zes procent extra meefinancieren, waarmee het totaalbedrag komt op €344.500. Op onze website www.kooyman.com kan je hier meer informatie over vinden.”

Leidend
“Het verschil tussen de overdrachtsbelasting en de Nationale Hypotheekgarantie is dat bij de vrijstelling van de overdrachtsbelasting de transportdatum leidend is. In het geval van de nieuwe NHG-grens is de datum van hypotheekaanvraag bepalend.”

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Contact opnemen?

Onze kantoren zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur geopend en op zaterdag bent u van harte welkom in onze vestiging in Papendrecht van 9.00 tot 16.00 uur.

Ik heb een vraag 0800 - 2022 WhatsApp: 06 - 30 51 36 18

Onze makelaars

2
Eddy Veth

Register Makelaar / Taxateur

Bekijk ons team
© Kooyman Eigen Huis 2024 MM
Sluiten