0800 - 2022

Starterslening als steuntje in de rug

22 april 2021

Het is voor starters in deze tijd een grote uitdaging een geschikte en betaalbare woning te vinden. Wij steunen van harte het initiatief tot de zogenaamde Starterslening. In deze blog legt onze financieel- en assurantieadviseur Dennis Klopstra uit wat die Starterslening inhoudt.

“Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten – SVN – heeft het initiatief tot de Starterslening genomen. Gemeenten kunnen een budget vrijmaken om starters op de woningmarkt dat steuntje in de rug te geven waardoor zij toch die woning kunnen kopen waarnaar zij op zoek zijn. Afhankelijk van het gemeentelijke budget leent een starter een bedrag bovenop zijn hypotheek, waarover hij de eerste drie jaar geen rente hoeft te betalen. De rente wordt wel bij de schuld bijgeschreven, waardoor deze na drie jaar wordt opgenomen in de maandlasten van de totale hypotheek.”

Verschillend per gemeente
Dennis: “Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze Startersleningen beschikbaar stellen. Dat, en het beschikbare bedrag, verschilt dus per gemeente. Ook hier in de regio. Sliedrecht, de Gemeente Molenwaard en Dordrecht bieden bijvoorbeeld een Starterslening aan, onder voorwaarden. Die voorwaarden bepalen gemeenten zelf.” Dennis vervolgt: “Voorbeelden van die voorwaarden zijn de minimum en maximum leeftijd van achttien en vijfendertig jaar. De looptijd, die 360 maanden bedraagt, en de rentevastperiode van 180 maanden. De SVN Starterslening bedraagt maximaal twintig procent van de koopsom, plus eventuele verbeter- of meerwerkkosten.”

Leenbedrag
“Met de SVN Starterslening is het toegestaan om bestaande én nieuwbouwwoningen aan te kopen”, vertelt Dennis. “Het minimale leenbedrag is € 2.500,-, terwijl het maximale leenbedrag € 30.000,- is. De maximale aankoopsom voor een woning is € 200.000,- en in Dordrecht zelfs € 250.000,-. In onze regio bieden de gemeenten Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam geen Starterslening aan.”

Alleenstaanden
Bij Kooyman Eigen Huis hechten we er waarde aan mensen die hulp kunnen gebruiken, dat steuntje in de rug te bieden. Daarom wil ik ook de ‘drie procent norm’ voor alleenstaanden graag benoemen! In tegenstelling tot de Starterslening, is dat wél een landelijke regeling. Het financieringslastpercentage mag met maximaal drie procentpunten worden verhoogd, wanneer sprake is van een alleenstaande aanvrager. Het toetsinkomen moet dan hoger zijn dan € 21.500,- en lager dan € 31.000,-. Daarbij geldt wel dat het verhoogde financieringslastpercentage niet hoger mag zijn dan het financieringslastpercentage dat behoort bij een toetsinkomen van € 31.000,-.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor starters of alleenstaanden, neem dan gerust contact op via 0800-2022.

2210373-Kooyman-Content-april-2021-zonder-template-Facebook

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Contact opnemen?

Onze kantoren zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur geopend en op zaterdag bent u van harte welkom in onze vestiging in Papendrecht van 9.00 tot 16.00 uur.

Ik heb een vraag 0800 - 2022 WhatsApp: 06 - 30 51 36 18

Onze makelaars

1
Randy Madronal

Junior Makelaar

Bekijk ons team
© Kooyman Eigen Huis 2024 MM
Sluiten