0800 - 2022

‘Energiezuinigheid en duurzaamheid: Weet waar je mee bezig bent!’

07 mei 2020

Hoe kunnen wij de energiezuinigheid en duurzaamheid van onze woning verbeteren? Dat is een vraag die wij steeds vaker voorgelegd krijgen door huiseigenaren. Julie van den Bout, Register Makelaar Taxateur, legt uit.

“Ten eerste moet een woning geschikt zijn voor isolatie. Kun je besparen door de isolatie te verbeteren? Het is logisch dat aan oudere woningen meer valt te verbeteren en er dus meer financieel voordeel valt te behalen. Om een technische term te gebruiken: de RC-waarde – de thermische weerstand – bepaalt de mate van isolatie.”

Het meeste rendement behalen
Julie vervolgt: “De belangrijkste onderdelen zijn de vloer, de gevel, het dak en de beglazing. Hoe goed is de isolatie van deze onderdelen op dit moment en wat valt er te verbeteren? Bij woningen ouder dan 2000 wordt het doorgaans rendabel om verbeteringen aan de isolatie door te voeren. Om te weten waar verbeteringen te behalen zijn, kun je het beste het advies van een expert inwinnen. Door de onderdelen aan te pakken waar de meeste winst in te behalen valt, kan je – afhankelijk van de kosten – het maximale rendement behalen.”

Subsidie
“Je kunt er voor kiezen isolatieverbeteringen door een isolatiebedrijf te laten uitvoeren. Wanneer je twee isolerende maatregelen, bijvoorbeeld aan gevel én dak, laat uitvoeren kom je in aanmerking voor subsidie van de overheid. De subsidie bedraagt ongeveer twintig procent van de kosten van de werkzaamheden.”

Besparen
Julie: “Een andere optie is om de werkzaamheden zelf uit te voeren. Die keuze is afhankelijk van je eigen handigheid, en of je wilt besparen op de installatiekosten. Mocht je die laatste keuze maken, let dan goed op de isolatiewaarde van het materiaal. De dichtheid en daarmee de warmteweerstand verschilt”, waarschuwt Julie.

“Ook is het belangrijk dat de isolatie op de juiste manier wordt aangebracht. Als je dakisolatie verkeerd aanbrengt, kan het hout van het dak gaan rotten omdat het vocht niet weg kan. Als dit gebeurt, dan ben je verder van huis. Voldoende ventilatie is ook erg belangrijk, met name op zolder. Als er goed geïsoleerd is en er wordt niet geventileerd, kan er schimmelvorming optreden.”

Isolatienormen
“De isolatienormen zijn in de jaren ’90 opgenomen in het bouwbesluit en deze worden regelmatig bijgesteld. We krijgen regelmatig vragen over deze normen. Potentiële kopers informeren naar mogelijke kansen die er op het gebied van isolatie liggen. Ook over het beleid om in 2050 geen aardgas meer in woningen te leveren, krijgen we veel vragen. Woningen moeten dan anders verwarmd worden. Bij gebruik van een warmtepomp bijvoorbeeld, moet er beter geïsoleerd worden.”

Zonnepanelen
Julie komt toe aan het sluitstuk van deze blog: zonnepanelen. “Wij krijgen regelmatig de vraag of mensen beter geld kunnen besteden aan goede isolatie of aan zonnepanelen.

Uiteindelijk kan je geld terugverdienen op je elektriciteitsrekening als je gebruik maakt van zonnepanelen. Dan moet je wel rekening houden met een terugverdientijd van gemiddeld 7,5 jaar.” Ze vervolgt: “Een goed geïsoleerde woning is voordeliger dan een slecht geïsoleerd huis mét zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen is de laatste stap. Minder energieverbruik is veel belangrijker.”

“Goede isolatie is goed voor de verkoopbaarheid van je woning en verdient zich terug!”

Kooyman-content-mei-2020-website

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Contact opnemen?

Onze kantoren zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur geopend en op zaterdag bent u van harte welkom in onze vestiging in Papendrecht van 9.00 tot 16.00 uur.

Ik heb een vraag 0800 - 2022 WhatsApp: 06 - 30 51 36 18

Onze makelaars

2
Eddy Veth

Register Makelaar / Taxateur

Bekijk ons team
© Kooyman Eigen Huis 2024 MM
Sluiten