0800 - 2022

Ontbindende voorwaarden: dit wil je niet vergeten

02 september 2021

Eindelijk is het zover, je gaat een huis kopen! Het bod is geaccepteerd, maar dan volgt de vraag: komt de financiering daadwerkelijk rond? In deze fase zijn ontbindende voorwaarden erg belangrijk. Leda Gaspersz - van Sluijsdam – office manager bij onze vestiging in Oud-Alblas, vertelt je hier alles over in deze blog.

Ontbindende voorwaarden
Vanaf het biedingsproces krijg je als koper te maken met voorwaarden: ontbindende voorwaarden. Onder welke voorwaarden wil jij het huis kopen? Tijdens het biedingsproces spreken koper en verkoper een einddatum voor de financiering af. Wanneer je geen ontbindende voorwaarden in je koopakte vermeldt, loop je het risico op een boete van tien procent van de koopsom. Dat wil je toch niet? Daarom zijn er ontbindende voorwaarden. Hiermee sluit je als koper het risico uit wanneer de financiering niet op tijd rond is.

Financiering niet rond
In de dertien jaar dat ik hier werk, zijn er maar enkele gevallen waarbij de financiering echt niet rondkwam. Dit ligt niet altijd aan de koper. Soms heeft een koper iets langer de tijd nodig. In overleg met de verkoper beslissen we dan of we de koper één of twee weken langer de tijd geven om hun financiering rond te maken. Als dit goedgekeurd wordt, leggen we dit vast in een aanvullende verklaring zodat zowel de koper als de verkoper én de notaris weten van de nieuwe afspraken. Voor zowel de koper als voor de verkoper is dit een spannende tijd. Meestal zorgt dat extra weekje dat de financiering toch rondkomt!

Koopakte ontbonden
Als de financiering toch niet rondkomt, kan de verkoper de koopakte ontbinden. De koper is de gemaakte afspraken niet nagekomen. De verkoper ontbindt de koopakte, waardoor de koper een boete van tien procent van de koopsom moet betalen.

Risico’s voorkomen
Door de enorme vraag naar huizen, nemen kopers steeds vaker het risico zonder ontbindende voorwaarden te bieden. Het kan, maar wees je bewust van de gevolgen! Soms heeft een koper voldoende middelen om een woning direct te betalen. Dat kan natuurlijk ook. Ontbindende voorwaarden lijken ingewikkeld, maar wij helpen jou hier graag bij.

GOED-2210986-Kooyman-Eigen-Huis-B.V.-content-september-2021---Facebook-GOED

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Contact opnemen?

Onze kantoren zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur geopend en op zaterdag bent u van harte welkom in onze vestiging in Papendrecht van 9.00 tot 16.00 uur.

Ik heb een vraag 0800 - 2022 WhatsApp: 06 - 30 51 36 18

Onze makelaars

1
Randy Madronal

Junior Makelaar

Bekijk ons team
© Kooyman Eigen Huis 2024 MM
Sluiten