0800 - 2022

Blog 4 oktober 2018 - Wel of geen taxatierapport?

04 oktober 2018

Wel of geen taxatierapport?

Regelmatig wordt mij gevraagd waarom en óf een taxatie wel nodig is. Een uitgebreid taxatierapport kan voor verschillende doelen noodzakelijk zijn.

Aanschaf van een woning
Wie een huis koopt zal de gekochte woning moeten laten taxeren door een onafhankelijke taxateur. De bank vereist namelijk zekerheid over de waarde van de gekochte woning omdat deze dient als onderpand voor de te verstrekken hypotheek. De geldverstrekker loopt immers risico als de woning minder waard blijkt te zijn dan de overeengekomen koopsom. Indien de taxatiewaarde lager uitvalt dan het aankoopbedrag wordt het benodigde hypotheekbedrag wellicht niet gehaald en kan de hypotheek zelfs helemaal geweigerd worden. Voor het verkrijgen van een hypotheek moet het taxatierapport gevalideerd worden. Het rapport wordt dan beoordeeld door het Nederlands Woning Waarde Instituut (het NWWI) of een ander erkend taxatie validatie-instituut. Door de strenge kwaliteitseisen die gesteld worden aan de aangesloten taxateurs is de kwaliteit van het rapport gewaarborgd. De kosten voor de taxatie komen voor rekening van de koper en vallen onder het kopje ‘kosten koper’. Het goede nieuws is dat deze kosten, in de meeste gevallen, aftrekbaar zijn van de belasting.

Overige redenen voor een taxatie
Naast de aankoop van een woning zijn er nog diverse andere redenen voor het laten taxeren van een woning. Denk hierbij aan een verbouwing, een opstalverzekering, een erfenis of een beëindiging van een relatie. Ook als je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde kan een taxatierapport zinvol zijn. Niet in alle gevallen is een validatie nodig en kan worden volstaan met een ongevalideerd rapport. Wij adviseren graag welke taxatie u precies nodig heeft.

Waardebepaling zonder taxatie
Denkt u erover uw woning te gaan verkopen? Dan is het niet nodig om een taxatierapport te laten opstellen. Wij maken graag een afspraak voor een vrijblijvende waardebepaling en geven u een advies over de te hanteren vraagprijs. Hier komt geen validatie-instituut of factuur aan te pas. Gewoon de makelaar en een lekkere kop koffie!

Kees Kooyman

shutterstock_126452219

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Contact opnemen?

Onze kantoren zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur geopend en op zaterdag bent u van harte welkom in onze vestiging in Papendrecht van 9.00 tot 16.00 uur.

Ik heb een vraag 0800 - 2022 WhatsApp: 06 - 30 51 36 18

Onze makelaars

Kim met Kooyman achtergrond
Kim Grinwis

Verhuurmakelaar

Bekijk ons team
© Kooyman Eigen Huis 2024 MM
Sluiten