0800 - 2022

Blog 16 november 2017 - Energie, woningen en waarde

16 november 2017

Energie, woningen en waarde

Energietransitie. Duurzame Energie. Zonnepanelen. Windenergie. Gasloos. Energielabel.

Zomaar een paar willekeurige woorden die te maken met hebben met energie en deels met woningen. In 1951 kreeg Coevorden als eerste gemeente aardgas geleverd. Vervolgens werd in 1960 besloten om heel Nederland op aardgas aan te sluiten. Er kwam een wettelijke verplichting om elke woning aan te sluiten op het aardgasnet. Deze verplichting komt per 1 januari 2018 voor nieuwbouwwoningen te vervallen. Er moet dan wel een alternatieve manier van verwarmen beschikbaar zijn. Vanaf 2050 moeten alle woningen gasloos zijn.

Veel nieuwe woningen worden nu gebouwd met een zogeheten Nul op de Meter label. Deze woningen hebben geen gasaansluiting meer, zijn uitstekend geïsoleerd, niet afhankelijk van fossiele brandstoffen en wekken hun eigen energie op middels zonnepanelen en een warmtepomp. Eigenlijk 3 vliegen in 1 klap: geen gasaansluiting, minder energieverbruik (beter voor het milieu) en lagere lasten. Vooral de lagere energielasten, wellicht zelfs 0, spreekt veel mensen aan. Met nieuwbouwwoningen is dit redelijk makkelijk te realiseren en de komende jaren zullen deze technieken zeker nog verbeterd worden.

Bij bestaande woningen, en dat zijn er veel meer, is dit een stuk moeilijker. Er is een begin gemaakt met het verplicht maken van het Energielabel. Dit label heeft als enige doel om de consument te motiveren zijn woning beter te isoleren. Hoewel ik het laatste jaar merk dat aspirant-kopers hier steeds meer om vragen krijg ik nog niet de indruk dat het bij eigenaren echt leeft. Pas als woningen met een goed Energielabel bijvoorbeeld korting op de hypotheek en verzekering krijgen zal dit meer gaan leven. Maar een woning is daar nog niet gasloos mee. Gasloos is ingrijpender. 30 Jaar lijkt lang maar volgens mij is dit een behoorlijke opgave.

Kortom, er speelt veel en niet alles is even duidelijk. Toch staat één ding vast: de kosten van energie gaan in de toekomst omhoog. Woningen met een laag energiegebruik zullen daardoor de komende jaren meer waardevast zijn dan woningen met een hoog energiegebruik.

Kees Kooyman

OG2OEU0

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Contact opnemen?

Onze kantoren zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur geopend en op zaterdag bent u van harte welkom in onze vestiging in Papendrecht van 9.00 tot 16.00 uur.

Ik heb een vraag 0800 - 2022 WhatsApp: 06 - 30 51 36 18

Onze makelaars

Kim met Kooyman achtergrond
Kim Grinwis

Verhuurmakelaar

Bekijk ons team
© Kooyman Eigen Huis 2024 MM
Sluiten