0800 - 2022

Blog 23 maart 2017 - De WOZ-waarde

vogelhuisjes1

Het is weer de tijd van het jaar dat de WOZ-beschikking in de bus valt. In tijden van dalende prijzen hoorden wij hier weinig van maar nu de prijzen weer stijgen krijgen wij veel vragen of de waarde eigenlijk wel klopt.

Allereerst, wat is de waarde volgens de definitie van de WOZ? Dit is een zo goed mogelijke schatting van de marktwaarde op basis van het modelmatig vergelijken met verkochte woningen in de directe omgeving met dezelfde kenmerken (zoals type, woonoppervlak, perceelgrootte).

Deze manier van waardebepaling brengt met zich mee dat woningen die voldoen aan dezelfde kenmerken als woningen waarvan er veel worden verkocht veel meer kans maken om een WOZ waarde te hebben die de échte marktwaarde benadert dan woningen die afwijkend zijn. Oftewel, een rijwoning heeft veel meer kans op een reële WOZ waarde dan een woning in bijvoorbeeld een voormalige molen.

In de gemeenten Molenwaard en Liesveld zijn naar verhouding meer moeilijk vergelijkbare woningen dan in meer stedelijke gebieden. Verder steeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning in de gemeente Molenwaard sinds 2013 met ongeveer 20% terwijl de gemiddelde WOZ waarde slechts een stijging van circa 10% liet zien.

Onder andere deze twee factoren zorgen ervoor dat de WOZ waarde vaak afwijkt van de reële waarde. Natuurlijk komen we woningen tegen met een (veel) te hoge WOZ waarde, maar we zien ook woningen met een zeer reële WOZ waarde. Veel vaker echter is de waarde te laag.

Twijfelt u aan de juistheid van de waarde? Dan is het verstandig het taxatieverslag op te vragen. In dit verslag kunt u zien met welke verkochte woning(en) uw woning is vergeleken. Dat geeft al behoorlijk wat inzicht in de juistheid van de waarde. En heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Kees Kooyman

Contact opnemen?

Onze kantoren zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.30 uur geopend en op zaterdag bent u van harte welkom in onze vestigingen in Papendrecht en in Sliedrecht van 9.00 tot 16.00 uur.

Ik heb een vraag 0800 - 2022 WhatsApp: 06 - 30 51 36 18

Onze makelaars

JulievdBout Julie van den Bout

Register Makelaar Taxateur

Bekijk ons team
© Kooyman Eigen Huis 2019 MM
Sluiten
Als je onze site gebruikt, accepteer je onze cookies . Sluiten